Paragrafen

Paragraaf I. Demografische ontwikkelingen

Paragraaf I. Demografische ontwikkelingen

De gevolgen van de demografische ontwikkelingen heeft blijvend onze aandacht. Hoewel we als regio en gemeente Venray qua bevolking nog niet krimpen, hebben we wel te maken met behoorlijke demografische ontwikkelingen, zoals:

  • Meer ouderen die ook nog eens ouder worden;
  • Minder jongeren;
  • Krimp van de beroepsbevolking
  • (Arbeids- en asiel)migratie.

In Venray zien we al jaren een gestage lichte groei van de bevolking. We zien daarbij dat zowel de natuurlijke aanwas als de migratie hier positief aan bijdraagt, alhoewel de impact van Covid zich hier ook laat gelden: we zien kijkend naar geboorte- of sterfteoverschot behoorlijke fluctuaties (Venray in cijfers). Als gevolg van de bevolkingsontwikkeling schuift het kantelpunt wanneer ook in Venray sprake is van krimp in de tijd op. Volgens de prognoses op ‘Venray in cijfers' ligt dit kantelpunt op basis van de huidige kennis rond 2035. Dit kantelpunt lag een aantal jaren geleden nog rond 2030.
Het is zaak om ons samen met de regiogemeenten en relevante partners tot de demografische ontwikkelingen te verhouden. Met het afnemen dan wel verdwijnen van de groei van de bevolking en met het veranderen van de samenstelling van de bevolking is er sprake van veranderingen in de groei van de behoefte aan woningen, bedrijventerreinen, kantoren, infrastructuur en (sociaalmaatschappelijke) voorzieningen. Kwantiteit is niet meer doorslaggevend, de nadruk komt te liggen bij kwaliteit en regionale afstemming.
Zoals uit voorgaande blijkt gaan demografische ontwikkelingen vrijwel alle beleidsvelden raken en raken daarmee feitelijk alle portefeuilles binnen de gemeente, maar ook binnen de regio. Het is daarmee een onderwerp dat we als gemeente blijven agenderen.
Het urgentiebesef wat betreft de gevolgen van de demografische ontwikkelingen is er nog steeds, alhoewel deze door de impact van Covid de afgelopen tijd wel wat meer op de achtergrond is geraakt. Maar demografische ontwikkelingen hebben al nadrukkelijk een plek binnen bijv. economie en arbeidsmarkt (i.v.m. de krapte op de arbeidsmarkt en in relatie met de thematiek rondom arbeidsmigranten), het brede sociaal domein maar ook recentelijk het Omgevingsprogramma Wonen. Ook regionaal is het een thema dat aandacht krijgt, onder andere in de Investeringsagenda Noord-Limburg ‘Samen investeren in de gezondste regio', maar ook bij het aan de slag gaan met het regionaal uitvoeringsprogramma dat begin 2020 is vastgesteld en dat voortvloeit uit onze regiovisie.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58