Paragrafen

Paragraaf H. Investeringen en majeure projecten

Majeure projecten

Masterplan Brukske

Voor een toelichting op dit project verwijzen wij u naar de paragraaf G, onder woningbouw.

BV Ontwikkelbedrijf Greenport Venlo

Voor een toelichting op dit project verwijzen wij u naar de paragraaf G, onder regionale projecten.

Gebiedsontwikkeling Ooijen Wanssum (GOW) en toekomstvisie Haven Wanssum

Doel van het gebiedsplan Ooijen-Wanssum (GOW) was om in het gebied de waterveiligheid te verbeteren. De prioriteiten voor Venray zijn daarnaast de rondweg Wanssum en de herontwikkeling haven Wanssum. Om de leefbaarheid te versterken is gewerkt aan een nieuw centrumplan Wanssum. De leefbaarheid is verbeterd door aanpassingen van het wegennet van Blitterswijck, Wanssum en Geijsteren. Daarnaast is recreatie en toerisme in het gebied verder ontwikkeld.
Mooder Maas heeft het project eind 2020 opgeleverd en de restpunten in de loop van 2021 afgerond. Hiermee zijn ook de gemeentelijke doelstellingen en issues gerealiseerd. 
Exclusief Project BV heeft op 5 november 2021 de haven geopend. De laatste werkzaamheden worden begin 2022 opgeleverd.
De prioriteit ligt nu bij het afwikkelen van de lopende dossiers bij de notaris en het verkopen van restgronden etc.
Het projectbureau Ooijen – Wanssum heeft een notitie opgesteld ‘Beoordeling werking Ooijen–Wanssum hoogwater juli 2021’. De conclusie van de notitie is dat de door het projectbureau toegepaste maatregelen hebben gefunctioneerd.   
De gemeenteraadsleden zijn op 11 oktober 2021 geïnformeerd onder de noemer Raadsavond Projectevaluatie Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. 
De voortgangsrapportage in april 2022 willen we beschouwen als eindrapportage van het GOW project. Dan leggen we ook de definitieve eindafrekening en onze eigen evaluatie voor.
Gedeputeerde Staten van Limburg heeft op 7 december 2021 ingestemd met het vaststellen van het projectresultaat gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum. Een positief resultaat voor de gemeente Venray.
De provincie is overgegaan tot verrekening/betaling van dit projectresultaat met de stakeholders.
De provincie zal in de loop van 2022 zorgdragen voor het beheer en onderhoud in het Maaspark Ooijen – Wanssum voor zover het provinciale gronden betreft.

Omgevingswet

De invoeringsdatum is verschoven naar (waarschijnlijk) 1 januari 2023. De Venrayse invoeringsstrategie is vastgesteld als ‘pragmatisch onderscheidend’: vernieuwen waar nodig en behouden wat goed is. Stap voor stap aanpakken en verder bouwen. De planning is herijkt en er is meer tijd beschikbaar gekomen om te oefenen met het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) en het maken van afspraken met ketenpartners. Dit is van groot belang om op 1 januari 2023 een tijdige en adequate vergunningverlening te kunnen borgen. Er worden nauwere relaties gelegd met ketenpartners (incl. Regionale Uitvoeringsdienst, RUD) teneinde processen van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH) per 1-1-2023 binnen de gestelde (kortere) termijn te kunnen uitvoeren.
In 2021 is de definitieve Omgevingsvisie vastgesteld. Tevens is een pilot uitgevoerd om Omgevingsplan, geodata en toepasbare regels in samenhang met elkaar te ontwikkelen. De totstandkoming van een gebiedsdekkend Omgevingsplan duurt tot 2029. Er zijn voorbereidingen getroffen voor een herzien plan van aanpak voor de het Omgevingsplan en dit wordt in 2022 aan de raad aangeboden. Venray is inmiddels grotendeels aangesloten op het DSO en de benodigde software voor planvorming en toepasbare regels zijn aangeschaft. Aanschaf van een (provinciebrede) module voor VTH (Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving) heeft vertraging opgelopen en zal doorlopen in 2022. Werkprocessen zijn in 2021 herijkt en 2022 wordt gebruikt om hiermee te oefenen, ook met ketenpartners. Medewerkers zijn in 2021 verder geschoold op inhoud en op vaardigheden. Een nieuwe verordening op de adviescommissie ruimtelijke kwaliteit (ARK) is in 2021 vastgesteld en tevens heeft de raad een besluit genomen over advies en delegatie. Tot slot is in 2021 meer inzicht verkregen in de wijzigingen in leges, de (nieuwe) milieuleges voor 'milieubelastende activiteiten' en in de structurele effecten van de Omgevingswet.
In februari 2022 heeft de gemeenteraad het Koersdocument ‘strategie en uitgangspunten implementatie Omgevingswet’ vastgesteld waarin de uitgangspunten zijn opgenomen die we in Venray hanteren. Afsluitend is de gemeenteraad middels een raadsinformatiebrief in maart 2022 geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen en het uitstel van inwerkingtreding van 1 juli 2022 naar 1 januari 2023.
Periodiek wordt uw raad op detail geïnformeerd door middel van de rapportage majeure projecten. Daarnaast wordt elk kwartaal de raadswerkgroep Omgevingswet meegenomen in het proces en de actualiteiten.

GlaswebVenray

Nadat GlaswebVenray de dorpen en het buitengebied van glasvezel had voorzien, was de aanleg in de wijken van Venray gepland. Een economisch verantwoorde aanleg bleek langere tijd niet mogelijk vanwege onder meer de stijging van de investeringskosten en het achterwege blijven van het benodigde deelnamepercentage. Om extra kosten te voorkomen en vanwege de coronaperiode, zijn de campagneactiviteiten gestaakt. Desondanks is GlaswebVenray, samen met de gemeente, blijven zoeken naar mogelijkheden om ook de wijken te verglazen.
In 2021 is veelvuldig en intensief gesproken met KPN die haar bestaande kopernetwerk wil verglazen, ook in Venray. GlaswebVenray en KPN zijn eind 2021 overeengekomen dat KPN de aanleg van het glasvezelnetwerk voor haar rekening neemt. Voor de aanleg en uitvoering is daartoe door de gemeente een samenwerkingsovereenkomst met KPN overeengekomen.

Met de aanleg door KPN van de tweede fase van het glasvezelnetwerk in Venray is een beroep door GlaswebVenray op een aanvullende garantstelling niet langer opportuun. Voor wat betreft de gemeentelijke garantstellingen op de geldleningen voor fase 1 wordt periodiek door GlaswebVenray verantwoording afgelegd. Daarnaast wordt jaarlijks de zogenaamde safe harbour-premie voldaan. Een daling in het klantenbestand van GlaswebVenray gedurende 2021 lijkt eind 2021 gestabiliseerd. Met KPN is overeengekomen dat zij als provider tot het glasvezelnetwerk van GlaswebVenray toetreden. Deze, naar verwachting, gunstige ontwikkeling voor het klantenbestand wordt nauwlettend gevolgd.

Venray Vergroent

Inleiding

Duurzaamheid is een van de grote opgaven voor de komende decennia en raakt (lokale) overheden, partners / organisaties en inwoners. Als we het hier hebben over duurzaamheid, bedoelen we: Energietransitie, klimaatadaptatie en circulaire economie.

Algemeen en visievorming

In 2013 is de Venrayse Energiestrategie 2030 vastgesteld met daarin de ambities op het gebied van energietransitie om te komen tot een CO2 neutraal Venray in 2030. De uitgevoerde evaluatie door CE Delft eind 2021 laat zien dat deze doelen erg ambitieus zijn in vergelijking met de huidige landelijke doelen. We gaan in 2022 kijken in hoeverre deze herijkt moeten worden. Daarbij betrekken we ook de inwoners via de brede dialoog.
Begin 2021 heeft de gemeenteraad de visies klimaatadaptatie en circulaire economie vastgesteld en met de doorvertaling van deze visies in uitvoeringsprogramma's komen we meer en meer in de fase van uitvoering.
Daarbij begint het zoeken naar manieren om meer en beter met inwoners en partners in gesprek komen zijn vruchten af te werpen. Naast de meer 'reguliere' weg die we daarbij vaak bewandelen, is het digitale platform Groene Strijders, een platform door, voor en van onze inwoners, een mooi voorbeeld hiervan. En hoewel de brede dialoog als gevolg van Covid uitgesteld is tot maart 2022, zien we ook dat als een mooie en goede manier om met onze betrokken inwoners in gesprek te komen.
De doelstellingen uit de verschillende duurzaamheidsvisies zijn ook opgenomen in de Omgevingsvisie.
In de raadsvergadering van december 2021 is de Subsidieverordening Venray Vergroent vastgesteld. Via deze verordening faciliteren en stimuleren we innovatieve ideeën en initiatieven op het gebied van duurzaamheid.

Energietransitie

Kijkend naar 2021 dan zijn het afronden en opleveren van de 'Verkenning mogelijkheden Windpark Venray', het afronden van de maatschappelijke tender voor zonneweides (spoor 4), het voorbereiden op en het komen tot een Transitievisie Warmte en de afgesproken evaluatie KODE andere belangrijke resultaten. Daarnaast is er een intentieovereenkomst gesloten met gemeente Bergen over participatie in energielandgoed Wells Meer en is door de gemeenteraad ingestemd met de Regionale Energiestrategie Noord- en Midden Limburg (RES NML 1.0).
Verder blijft het inzetten op energiebesparing belangrijk. Onder andere door het ook in 2021 verder verduurzamen van het gemeentehuis en andere gemeentelijke gebouwen, scholen, accommodaties, bedrijfsgebouwen etc.. Maar ook door in 2021 uitvoering te geven aan de RRE en RREW-regeling door diverse projecten op te zetten voor de bewustwording en stimulering van energiebesparing bij inwoners. Ook is er een warmtescan gedaan bij 1100 woningen waarna de inwoners op een informatie avond uitleg kregen en een handreiking voor vervolgstappen in de verduurzaming.

Klimaatadaptatie

Vanuit het vastgestelde uitvoeringsprogramma Klimaatadaptatie is doorgegaan op eerder ingeslagen wegen, door continu bij projecten, ontwikkelingen en initiatieven aandacht te vragen voor klimaatadaptieve maatregelen. Daarnaast zijn in 2021 de voorbereidingen gestart om te komen tot het vergroenen van schoolpleinen en straten. Op een grotere schaal werken we samen met andere partijen in een gebiedsgerichte aanpak om de natuurlijke systemen te herstellen waardoor er op grotere schaal water kan worden opgevangen en vastgehouden en nieuwe natuur wordt ontwikkeld.

Circulaire economie

Binnen dit thema is het creëren van bewustwording over wat circulaire economie is een belangrijke eerste stap. We zijn vanuit het uitvoeringsprogramma in 2021 aan de slag gegaan door als organisatie circulair in te kopen waar mogelijk (het inkoopbeleid is geactualiseerd eind 2021) en door een monitoringssysteem op te zetten zodat we onze voortgang kunnen monitoren (gestart eind 2021).

Programma Landelijk Gebied

Op het landelijke gebied komen vele opgaves af, zoals bijvoorbeeld de klimaatopgave, de energietransitie, de biodiversiteit, de stikstofproblematiek, de volksgezondheid, de ondermijning, de bodemkwaliteit, de wateropgave, etc.. Daarnaast zijn er acties nodig om de ambities en de doelen uit de omgevingsvisie waar te maken.
De gemeenteraad heeft in maart 2021 het Plan van Aanpak van het omgevingsprogramma landelijk gebied vastgesteld en dit proces aangemerkt als majeur project. In de loop van 2021 is samen met inwoners, bestuurders, raadsleden, ondernemers, stakeholders en de ambtelijke organisatie de "koers" en de "uitvoering" omgevingsprogramma landelijk gebied opgesteld. De gemeenteraad en het college hebben de onderdelen eind 2021 vastgesteld. In de aanpak van dit omgevingsprogramma werken we op een pro-actieve manier samen met inwoners, ondernemers en de gemeenteraad, gaan we gebiedsgericht te werk en zetten in op ontwikkelingen die doelen waarmaken, gaan we op zoek naar een goede balans en zorgen ervoor dat de basis op orde is. In 2022 wordt gestart met de uitvoering van dit omgevingsprogramma. We beginnen met het opstellen van het Ruimtelijk Kwaliteitskader (opgepakt vanuit de omgevingsvisie), de gebiedsgerichte aanpak, het vervolg op de evaluatie van het flankerende beleid, een aanzet tot monitoring, nadere duiding en definiëring van het begrip "gezond Venray" en er wordt een doorkijk gemaakt naar het omgevingsprogramma 2023 t/m 2026. Het laatste onderdeel wordt gestart zodra de nieuwe bestuursperiode is gestart en de bestuursleden.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58