PROGRAMMA 1 LEVEN

DEELPROGRAMMA 1.2 VOORZIENINGEN

1.2 Wat hebben we bereikt?

Als gemeente hebben we diverse instrumenten tot onze beschikking, zoals accommodaties en subsidies, om de inhoudelijke doelen die we nastreven te bereiken. We zetten deze instrumenten zo in dat we de omgeving verder versterken, geheel in lijn met de beweging zoals die in de kadernota sociaal domein is vastgesteld. Hiermee bevorderen we tevens in de ontwikkeling van onze samenleving naar zelfsturende, vitale leef-, werk- en woongemeenschappen.
Het inzetten van onze voorzieningen doen we op een duurzame wijze, waarbij we duurzaam breed interpreteren: Van energiezuinig-/neutraal tot financieel gezond tot toegankelijk voor iedereen.
Duurzaamheid krijgt nadrukkelijk een plek in het nieuwe accommodatiebeleid, we zijn in 2020 samen met beheerders aan de slag gegaan met verduurzaming van onze eigen gemeentelijke gebouwen en we hebben samen met gemeenschapsaccommodaties en scholenkoepels SPOV en dynamiek gekeken naar de mogelijkheden van het gebruik van zonnepanelen.
In 2021 hebben we vanuit het door de raad vastgestelde handelingskader Covid-19 extra ondersteuning geboden aan verenigingen en stichtingen die in hun voortbestaan worden bedreigd.

Subsidiebeleid

In april 2021 heeft de gemeenteraad de nieuwe Algemene subsidieverordening (ASV) gemeente Venray 2020 vastgesteld met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021. Bij een algemene subsidie verordening hoort een (uitvoerings)besluit nadere regels. In dit besluit wordt per beleidsthema aangegeven wat de uitvoeringsregels van de subsidie zijn. Dit besluit wordt jaarlijks vastgesteld door het college. De komende jaren wordt het BNRS aangepast aan de nieuwe subsidieverordening.

Accommodatiebeleid

Op 2 november 2021 is door de gemeenteraad het Accommodatiebeleid jeugd en sport 2021-2025 vastgesteld. In dit beleid wordt aangegeven hoe wij omgaan met onze accommodaties die een maatschappelijk doel vervullen op het gebied van jeugd en sport.

Schoon door de Poort

Het programma Gemeenschapsaccommodaties Schoon door de Poort is gebaseerd op het bereiken van een gezonde, duurzame en gemeenschappelijk gedragen exploitatie. In 2021 is buiten over de volle breedte de beweging doorgezet waarbij exploitatie en beheer van gemeenschapshuizen en wijkcentra voor rekening en verantwoordelijkheid van gebruikers komen. In lopende trajecten (Merselo, Oirlo, Heide, Wanssum en Ysselsteyn) wordt niet meer gedacht vanuit de huidige voorzieningen (oftewel in "stenen" , maar worden eerst de - toekomstige - gemeenschapsfuncties geïnventariseerd op basis waarvan met alle betrokken gebruikers en doelgroepen wordt nagedacht over één of meer passende voorzieningen). Dit leidt tot breed gedragen en meer multifunctionele oplossingen voor de maatschappelijk accommodaties in het gebied. De gemeente faciliteert deze processen. In 2021 is het projectplan van Oirlo (De Linde) positief beoordeeld en heeft de raad ingestemd met het beschikbaar stellen van de gemeentelijke bijdrage.

Onderwijshuisvesting

Het uitvoeringsprogramma IHP is vastgesteld voor de periode 2020-2024. Hierin zijn de afspraken uit het IHP nader uitgewerkt, zowel op programma- als op projectniveau.  Tevens zijn de nieuwe verordening voorzieningen onderwijshuisvesting en de verordening materiële financiële gelijkstelling vastgesteld.
De gemeenteraad heeft in november 2021 een principebesluit genomen over de recentralisatie van het Raayland College en het voorkeursscenario voor nieuwbouw van SBO Focus en SO Spectrum op de locatie van het Raayland College. Aan het college is opdracht gegeven om dit scenario verder uit te werken voor definitieve besluitvorming. Ook zijn de voorbereidingen voor nieuwe huisvesting voor de Lier in Merselo naar een nieuwe fase gebracht.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58