Paragrafen

Paragraaf C. Onderhoud kapitaalgoederen

Bijzonderheden

Wegen

In 2021 is conform het wegenbeleidsplan (groot) onderhoud gepleegd aan diverse wegen. In zijn algemeenheid vinden reconstructies plaats in combinatie met andere projecten. De belangrijkste reconstructies die vanuit het wegenbeleidsplan zijn uitgevoerd zijn de Vredeweg,  klimaat adaptatie Blitterswijck fase 4 en 5, Veerweg en Leunseweg/Zuidsingel. De investeringsbudgetten voor de komende 4 jaar zijn al verwerkt in de begroting door middel van het vaststellen van de wegenmonitor 2020.

Riolering

Jaarlijks wordt er afgekoppeld in de riolering. Zo zijn in 2021 weer een aantal straten in Blitterswijck voorzien van een infiltratieriool. Deze werkzaamheden lopen nog een aantal jaren door. Als gevolg van personele wisselingen zijn de geplande renovaties van een deel van de drukriolering in 2021 niet gerealiseerd. Deze worden in 2022 ingehaald.
Verder is in 2021 het nieuwe GRP 2022-2025 door de raad vastgesteld.

Haven

In de haven van Wanssum is hard gewekt aan de uitbreiding van de insteekhaven. Deze werkzaamheden zijn, op wat laatste loodjes na, in 2021 afgerond. De voorbereidingen voor het vestigen van het eerste bedrijf in de uitbreiding zijn opgestart en worden naar verwachting in 2022 afgerond. Ook  Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum heeft de werkzaamheden, net voor de hoogwatersituatie van de zomer 2021, afgerond. In 2021 is gestart met een actualisatie van het havenbeheerplan. Deze wordt naar verwachting in het voorjaar 2022 ter vaststelling voorgelegd.

Openbaar Groen

Eind 2021 is het beheerplan groen & reiniging geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat er al flinke stappen zijn gezet met betrekking tot de ambities uit het beheerplan groen & reiniging, maar ook blijkt dat er ook nog veel werk te doen is. Met de vaststelling van het beheerplan in 2019 is tevens extra formatie beschikbaar gesteld. Na twee jaar blijkt, zoals verwacht, dat deze capaciteit grotendeels nodig is om invulling te kunnen geven aan het regulier beheer en onderhoud. Slechts een klein deel van de tijd wordt besteed aan de invulling van ambities uit het beheerplan groen & reiniging. Om in te blijven lopen op de opgelopen achterstanden, invulling te kunnen geven aan het reguliere beheer en onderhoud en om invulling te kunnen geven aan de opgenomen ambities is de extra formatie bij de vaststelling van de evaluatie definitief gemaakt.
Na de oplevering van het project GOW is alles in het werk gesteld om het ‘nieuwe’ beheerareaal van de gemeente Venray inzichtelijk te krijgen en op te nemen in het reguliere beheer en onderhoud. Voor zowel groen, bomen, bossen als landschappelijke elementen heeft dit gevolgen voor het totale beheerareaal en het daarvoor benodigde onderhoudsbudget. De extra benodigde budgetten voor het beheer en onderhoud van deze elementen worden in de MUIP 2023 aangevraagd.

Bossen, Natuurgebieden en Landschappelijke elementen

Ondanks het 'nattere' groeiseizoen van afgelopen jaar zijn er, door de aanhoudende droogte van voorgaande jaren, nog steeds bomen in bossen, natuurgebieden en/of landschappelijke elementen die het zichtbaar moeilijk hebben. De uitval onder bomen is meer dan normaal. Vooralsnog wordt herstel middels het reguliere beheer en financiële middelen opgevangen. Mogelijke lange termijn effecten zijn nog onvoldoende inzichtelijk waardoor het onduidelijk is of de huidige beheerbudgetten toereikend zijn.
Naast de oplevering van het project GOW is in het landschap ook het project 'herinrichting Loobeek' aan het gemeentelijke beheerareaal toegevoegd. Hiervoor zullen tevens financiële middelen nodig zijn die middels de MUIP 2023 worden aangevraagd.
In samenwerking met de stichting IKL (Instandhouding Kleine Landschapselementen) werd uitvoering gegeven aan projecten die bijdragen aan natuureducatie en burgerparticipatie en die van meerwaarde zijn voor de natuurterreinen. Helaas is medio 2021 het IKL failliet gegaan. Tot op heden is er nog geen andere invulling gevonden.

Openbare verlichting

In 2021 zijn lokale knelpunten, zo mogelijk in combinatie met andere projecten opgelost. Een aantal projecten is dit jaar gerealiseerd of opdracht voor gegeven. Er zijn een groot aantal projecten uitgevoerd waarbij de conventionele verlichting is vervangen door LED. Dit is onder andere op de volgende locaties gebeurd: Augustinessenhof, hier hebben we LED units geplaatst, met behoud van het ingebouwde armaturen, zogenaamd retrofit. Een groot deel van de wijk Brukske, de straten rond de Schutsboom, het Groene Hart en het noordelijk deel van Oirlo. Een van de uitgevoerde projecten was de schoolfietsroute tussen Geysteren en Wanssum. Hier is dynamische verlichting geplaatst. De verlichting loopt als het ware met de fietser of wandelaar mee en brandt dus niet onnodig. Ook is hier gebruik gemaakt van een speciale lichtkleur die minder hinder oplevert voor de flora en fauna. Met al deze projecten hebben we een besparing behaald van bijna 50.000 kWh, wat neer komt op een vermindering van ruim 20 ton CO2 uitstoot.

Voor 2022 is een nieuw vervangingsplan gemaakt en staan er al weer nieuwe projecten op de planning. We gaan in ieder geval  een groot aantal armaturen retrofit toepassen, waarbij het bestaande armatuur behouden blijft en een 50% langere levensduur krijgt.

Gebouwen

Voor alle gemeentelijke gebouwen wordt het onderhoud gepland op basis van meerjarige onderhoudsplannen. Dit is ook wettelijk voorgeschreven. De schoolbesturen zijn nog steeds zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van de scholengebouwen van het primair onderwijs. De gemeente heeft een zeer beperkte rol met betrekking tot beheer van deze gebouwen.
In 2020 is de meest recent gemeten onderhoudsstaat vergeleken met de eerdere uitgevoerde gebouwinspectie van 2015. Uit dit vergelijk komt naar voor dat de gemeentelijke gebouwen zich in een redelijke tot goede onderhoudsstaat bevinden. Tevens is inzichtelijk geworden voor welke gebouwen er nog extra maatregelen of afspraken nodig zijn om de onderhoudsstaat te verbeteren.
Op basis van de meest recente gebouwinspecties zijn in 2020 nieuwe meerjarenonderhouds-plannen (MJOP's) opgesteld. In 2021 is berekend of de hiervoor bestaande voorzieningen 'gemeentehuis' en 'accommodatiebeheer' nog toereikend waren of dat bijstelling nodig was.  Een voorstel hiertoe is in 2021 aan de raad voorgelegd en geaccordeerd. Hierdoor zijn de onderhoudsvoorzieningen weer actueel en op peil.

Verduurzaming

De gemeente onderneemt acties in verduurzaming van de gebouwen die zij zelf beheert. Zo is in 2021 reeds gestart met een verduurzamingsslag in de MJOP's van een aantal gebouwen waar naar verwachting op relatief eenvoudige wijze een resultaat behaald kan worden. Ook in gebouwen waarvan het onderhoud is geprivatiseerd, wordt door de beheerders in samenspraak met de gemeente gekeken naar meer duurzame oplossingen. In de gemeentelijke binnensportaccommodaties is de afgelopen jaren een inhaalslag gemaakt o.a. door toepassing van meer duurzame gebouwgebonden installaties.

Meerjarig onderhoud

De onderhoudssituatie van de gemeentelijke gebouwen is in 2020 opnieuw in kaart gebracht en vastgelegd in meerjarige onderhoudsrapportages (MJOP's 2020-2030). De raad heeft deze rapportages inclusief geactualiseerde budgetten vastgesteld in 2021. Hierdoor is het mogelijk om op geactualiseerde en planmatige wijze de uitvoering van het onderhoud te continueren. In 2021 is gestart met het analyseren van mogelijkheden om binnen de MJOP's een (verdere) verduurzaming te bewerkstelligen.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58