PROGRAMMA 1 LEVEN

DEELPROGRAMMA 1.1 BREED SOCIAAL DOMEIN

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Conform planning

BSO +

2022

De uitvoering van de pilot BSO+ loopt naar verwachting. Op basis van de tussenevaluatie kan worden geconcludeerd dat er een financieel voordeel gerealiseerd wordt ten opzichte van de inzet van maatwerkvoorzieningen. Dit voordeel neemt toe bij een hogere bezettingsgraad. De pilot heeft een looptijd tot 1 april 2022. Hieraan voorafgaand zal evaluatie plaatsvinden en besluitvorming over eventuele voortzetting.

Actualiseren Vrijwilligersbeleid

2022

Als gevolg van corona heeft de start van deze opdracht vertraging opgelopen. Het vrijwilligerswerkbeleid dient herijkt te worden. In de tweede helft van 2022 komen we tot een goede opdrachtomschrijving voor het vrijwilligerswerkbeleid. In het jaar 2022 gaan we gezamenlijk met (maatschappelijke) partners als Match voor Vrijwilligers, vrijwilligers en de Adviesraad Sociaal Domein aan de slag om tot een nieuw vrijwilligerswerkbeleid te komen anno 2022 en aansluitend op de ontwikkelingen binnen het Venrayse Sociaal Domein.

Uitvoeringsprogramma Kadernota Sociaal Domein

2022

Dit uitvoeringsprogramma geeft concrete invulling om de beweging die wordt beschreven in de kadernota SD ook daadwerkelijk uit te gaan voeren. Met het uitvoeringsprogramma worden de juiste randvoorwaarden geschapen en wordt de organisatie zodanig ondersteund in haar doorontwikkeling, dat de doelstellingen en effecten uit de kadernota SD gerealiseerd worden. We gaan samen de volgende stap zetten in de transformatie van het sociaal domein.
Als gevolg van corona heeft de start van deze opdracht vertraging opgelopen. De opdracht is daarom verlengd tot eind 2022.

Inmiddels lopen de meeste deelopdrachten volgens planning. De deelopdracht toegang heeft de visie en uitgangspunten laten vaststellen in het college. De vervolgstap is het maken van een scenariokeuze om daarna een implementatieplan op te stellen. Versterken omgeving heeft de inventarisatie van alle voorzieningen per wijk en dorp afgerond en is hierover in gesprek met dorpen en wijken. Duurzaam partnerschap is bezig met het opstellen van een definitie en zal met enkele partners gaan ervaren wat duurzaam partnerschap inhoud. Communicatie is bezig met het maken van een animatiefilmpje voor het uitvoeringsprogramma, zodat het dialoog op gang komt om met elkaar de beweging te gaan realiseren die staat opgenomen in de kadernota. Ook zal er een extern bureau ingehuurd worden om te ondersteunen in het uitwerken van een contentstrategie. Control gaat de planning actualiseren, maar heeft mooie stappen gezet in 2021, zoals enkele dashboard ontwikkeld. Alleen gedrag en houding heeft vertraging opgelopen. Hierop is bijgestuurd. Er worden nu twee sporen uitgezet: 1. wat is de algehele grondhouding van de kadernota sociaal domein? Wat vragen we van alle medewerkers? en 2. Hoe kan gedrag en houding faciliteren/ondersteunen bij de andere deelopdrachten?

Verbinden gezonde school met de wijk

2024

In 2020 is vanuit de Gelijke Kansen Agenda en aanpak gezondheidsverschillen gestart met het traject “gezonde basisschool in verbinding met de wijk Brukske”. Kern is het bevorderen van gelijke kansen door het versterken van de driehoek ‘thuis-school en omgeving’ en de aanpak van maatschappelijke oorzaken van kansenongelijkheid, Het doorbreken van maatschappelijke trends vraagt een lange adem en focus, maar tegelijkertijd concrete stappen om dat doel te bereiken. De partners hebben in april 2021 een coalitiepact ondertekend, waarin een duurzame ambitie, doelstellingen, acties en wijze van aanpak voor de komende jaren zijn vastgelegd.

Pilot Voorschools Intern Begeleider (IB-er)

2021

Eind 2021 is in overleg met de betrokken kinderopvangpartners besloten om de voorschools IB-er met 1 jaar te verlengen, in aansluiting op de looptijd van het beleidsplan peuteropvang VVE (2018-2022).
De evaluatie van de pilot wordt meegenomen in de evaluatie van het beleidsplan (2022).

Besluit nemen over de toekomst samenwerking Werkplein Venlo - Venray

2022

Op 29 maart 2021 heeft het college een principebesluit genomen voor het aangaan van een overeenkomst voor beëindiging van de samenwerking Werkplein Venlo-Venray. Op 28 juni 2021 heeft het college verder een besluit genomen over de verwerking van de financiële gevolgen van hiervan in onze begroting.
In 2021 is gestart met de implementatie van het terughalen van het Werkplein naar Venray plaats en dit loopt nog door in 2022. Hierbij wordt nadrukkelijk afgestemd met de opgaven die we geformuleerd hebben binnen het Uitvoeringsprogramma van de Kadernota sociaal domein.

Implementeren Wet inburgering 2021

2021

De wet treedt per 1 januari 2022 in. Taken worden lokaal opgepakt behoudens de aanbesteding van de onderwijsroute. Een startnotitie nieuwe wet inburgering is opgesteld en is uitgewerkt in een implementatieplan. Hiermee is de implementatie van de nieuwe Wet inburgering voltooid.

Pilot Ervaringsdeskundige

2021

De pilot Ervaringsdeskundige is geëvalueerd. Het college heeft in 2021 besloten om de pilot structureel voort te zetten.

Onderzoeken mogelijkheden om te komen tot een integrale verordening sociaal domein

2022

Deze opdracht heeft vertraging opgelopen als gevolg van corona maar ook als gevolg van prioriteren voor het traject Sturing & inkoop. De verwachting is dat deze de omgekeerde verordening Sociaal Domein in 2022 gereed is.

Invulling geven aan het VN Verdrag rechten van mensen met een handicap.

2022

Dit is een continue proces. In 2022 is er een inclusieagenda met een concreet uitvoeringsprogramma gericht op Venray voor Iedereen.

Onderzoeken wenselijkheid en haalbaarheid regionale ombudsfunctie specifiek voor het sociaal domein

2022

Het Regionaal Management Overleg onderzoekt in opdracht van het Portefeuillehoudersoverleg Sociaal Domein in hoeverre een dergelijke functie wenselijk en nodig is en of het haalbaar is om deze functie regionaal te organiseren.

Doorontwikkelen “Venray Dementievriendelijk”

2022

De beleidsnotitie met aanbevelingen om te komen tot dementievriendelijke gemeenschappen in Venray is afgerond en opgeleverd in 2021. De notitie is uitgewerkt tot een praktisch actieplan met concrete acties die de werkgroep samen met partners uit gaat voeren. Door corona heeft in enkele dorpen de dorpentour van de documentaire Wei niet plaats kunnen vinden. Tijdens deze dorpentour wordt de documentaire vertoond en wordt daarna het gesprek aangegaan met de bezoekers. Hierbij wordt de dorps-/wijkraad betrokken en wordt ook vooral gekeken wat kan het dorp/de wijk zelf doen op het gebied van dementievriendelijkheid. De geannuleerde voorstellingen vinden, zodra de maatregelen het toelaten, alsnog plaats.

Opstellen Actieplan Eenzaamheid

2021

Op 26 oktober 2021 heeft het college van B&W ingestemd met het actieplan.

Opstellen van een ‘Visie Zorgaanbod’

2022

Het opstellen van deze visie stond gepland in 2020. Vanwege de coronacrisis en aankondiging verdwijnen huisartsenpost zijn prioriteiten verschoven naar andere onderwerpen. Hierdoor wordt het opstellen van de visie verschoven naar 2022.

Inzetten voor het behoud van Viecuri Venray

2021

Met het sluiten van de Samenwerkingsovereenkomst in 2021 wordt de motie als afgedaan beschouwd.

Langer zelfstandig wonen

2023

De beschikking voor de financiële bijdrage uit de Investeringsagenda is nog steeds niet ontvangen. De gemeente Horst aan de Maas is de opdrachtgever voor de nog te werven kwartiermaker/projectleider. Ondertussen blijft de website in de lucht en beschikbaar, net als de drie producten (woonbox, langerthuislabel en de demoruimte).

Welzijn op Recept

2022

Planning is i.v.m. coronasituatie en in afstemming met wethouder en huisartsen aangepast naar eind 2021 (na de zomervakantie was sprake van een nieuwe coronagolf die opnieuw veel inzet van de betrokken partijen zoals huisartsen heeft gevraagd). Eind 2021 heeft een eerste verkennend gesprek plaatsgevonden vanuit het Regiodealproject 'huisartsenzorg en burgerparticipatie' waar Welzijn op Recept een onderdeel van is. Er zijn contacten geweest met Moy en de huisartsenpraktijk uit Ysselsteyn en beiden hebben aangegeven aan de slag te willen gaan met dit project.

Bevorderen kansengelijkheid binnen het onderwijs

2024

Mede als gevolg van corona wordt de landelijke Gelijke Kansen Alliantie (GKA) verlengd met 2 jaar, tot en met 2024. De verlenging is onderdeel van het Nationaal Programma Onderwijs. Venray is één van de deelnemende gemeenten aan de GKA onder de naam OK-ay. Aan de huidige Gelijke Kansen Agenda Venray is een addendum gevoegd, waarvoor opnieuw subsidie is toegekend door het Rijk voor 2022 en 2023. Het doel van de addendum subsidie is een duurzame inbedding van de gelijke kansen aanpak en borging van de opbrengsten van de afgelopen jaren.

Jongeren Servicepunt

2022

In de tweede helft van 2021 zijn de partners gestart met het werken volgens de nieuwe werkwijze. Het toekomstplan wordt begin 2022 gepresenteerd door de partners aan de betrokken wethouders.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58