PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

2.3 Wat hebben we bereikt?

Integrale Veiligheid

Vanuit het perspectief van openbare orde en veiligheid kenmerkt 2021 zich door een verschuiving van accenten binnen het veiligheidsdomein. Minder high impact crime en minder diefstallen, maar daarentegen wel meer overlast op straat door jeugd, alcohol- en drugs of vuurwerk, vaker overlast als gevolg van onbegrepen gedrag en dakloosheid, vaker burengerucht, meer uitingen van maatschappelijk ongenoegen en meer slachtoffers van digitale criminaliteit. Op het gebied van fysieke veiligheid ligt de focus in 2021 nadrukkelijk op het bestrijden van de corona pandemie en de gevolgen van het hoogwater in de Maas. Al deze ontwikkelingen vragen om meer en betere samenwerking. Hier is in 2021 op geïnvesteerd. Lokaal met politie, boa's, straatcoaches, de centrumondersteuner, de antidiscriminatievoorziening, maar ook met partners in het private, zorg- en maatschappelijke domein. Bovenlokaal met andere gemeenten en zorg- en veiligheidspartners in het kader van het regionaal interventieteam ACT!, het hernieuwde Zorg- en Veiligheidshuis, de organisatie van de kennislabs polarisatie en extremisme, het flying squad, het flexibel regionaal interventieteam aanpak misstanden arbeidsmigranten, het keurmerk veilig ondernemen buitengebied, de Taskforce jeugdige ondermijners als onderdeel van het RIEC en de provinciale Taskforce cybercrime, om enkele voorbeelden te noemen die in 2021 van de grond zijn gekomen. Beleidsmatig is een verkenning gedaan in het kader van het coffeeshopbeleid. Ook is een beleidskader mensenhandel voorbereid, dat begin 2022 voor vaststelling in procedure wordt gebracht.
Wat het effect van dit alles is op het veiligheidsgevoel, gaan we onder meer terugzien in de uitkomst van de Veiligheidsmonitor. Deze monitor is in het najaar van 2021 uitgevoerd. De uitkomst is mede bepalend voor de prioriteiten in de aanpak van veiligheidsvraagstukken voor de komende jaren.  

Toezicht en Handhaving

Venray maakt onderdeel uit van de RUD Limburg-Noord en werkt ook samen met de gemeenten Gennep, Horst aan de Maas en Mook en Middelaar op het gebied van vergunningverlening, toezichtscontroles en juridische handhaving. De uitvoering van deze taken was vastgelegd in het uitvoeringsprogramma 2021. Door de coronacrisis en personele capaciteit is een deel niet gerealiseerd. Zover mogelijk zijn de werkzaamheden, met inachtneming van de geldende maatregelen, doorgegaan, waarbij steeds risicogericht gehandeld is en de risicovollere zaken opgepakt zijn. De focus ligt hierbij op de kwaliteit van de leefomgeving (gezond, veilig, duurzaam). Vrijwel alle afspraken worden, soms na waarschuwingen en vooraankondigingen, nagekomen.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58