PROGRAMMA 2 WONEN

DEELPROGRAMMA 2.3 VEILIGHEID EN HANDHAVING

Wat hebben we daarvoor gedaan?

In de onderstaande tabel zijn alle actiepunten voor de komende jaren, zoals die voortvloeien uit de bovenstaande activiteiten, opgenomen. Elke activiteit is nader toegelicht en is aangegeven in welk jaar dit wordt opgepakt.

Activiteit

Gereed in

Toelichting

Voortgang

Bijsturing noodzakelijk

Meewerken aan één gemeenschappelijke VTH-applicatie voor Limburg

2022

De ingebruikname van de VTH applicatie Squit 20/20 is vertraagd. Deze is nu voorzien voor het 2e kwartaal 2022. In 2021 is geoefend met de testomgeving en met de aansluiting op het DSO in het kader van de Omgevingswet. Tevens hebben trainingen plaatsgevonden en is gewerkt aan het oplossen van knelpunten.

Inhoud geven aan de campagne #RespectOn

2021

De 3-jarige campagne #RespectOn is eind 2020 officieel afgesloten. In 2021 is het project geëvalueerd in samenspraak met alle betrokkenen en is de eindmeting binnen het onderwijs uitgevoerd. Jongeren Netwerk Limburg heeft vervolgens verantwoording afgelegd bij de Provincie Limburg voor wat betreft besteding van de subsidiegelden. Gelet op de gemeentelijke bijdrage binnen het project is in december 2021 middels een eindrapport en -afrekening ook verantwoording afgelegd aan het college. In het eerste kwartaal 2022 hebben alle Limburgse gemeenten middels een brief en factsheet kennis kunnen nemen van de geleerde lessen in Venray. Hiermee is het project definitief afgesloten. Voor wat betreft het vervolg heeft het platform #RespectOn, waarbinnen uiteenlopende maatschappelijke en culturele organisaties vertegenwoordigd zijn, vanaf 2021 het stokje overgenomen van de projectgroep en is aan de slag gegaan om het gedachtegoed achter #RespectOn verder uit te dragen. Het platform is inmiddels een stichting geworden. Het college heeft in december 2021 ingestemd met het jaarplan van de stichting alsook met subsidiëring van activiteiten, waarbij de kosten gedekt zijn uit de decentralisatie uitkering voor het stimuleren van maatschappelijk initiatief en het bevorderen van samenleven ter voorkoming van discriminatie.

Invulling geven aan beleid en aanpak van personen met verward gedrag

2023

Het provinciaal onderzoek naar politie-meldingen in relatie tot verward gedrag is in 2021 afgerond. De uitkomst is gebruikt ten behoeve van een nieuwe regionale subsidieaanvraag ‘Grip op Onbegrip’ als vervolg op de per 2022 eindigende aanpak voor de meer specifieke doelgroep personen met verward gedrag. In 2021 zijn stappen gezet om te komen tot borging van het Herstelhuis per 2022 in de regiobegroting Beschermd Wonen. Het Meldpunt Signaal is per 2022 belegd bij het Zelfregiecentrum en zal op termijn onderdeel zijn van een 24/7 aanpak. Daarnaast zijn in 2021 stappen gezet om te komen tot een stabiliteitsaanpak, waarbinnen alle ketenpartners zich verbinden en gezamenlijk verantwoordelijkheid voelen en nemen. De pilot met het Multidisciplinair Escalatie Team, onder aansturing van een bestuurlijke Contractgroep, heeft hieraan bijgedragen. Met de hernieuwde start van het Zorg- en Veiligheidshuis in 2021 is een start gemaakt met het triageren van politiemeldingen in relatie tot verward gedrag om vervolgens vraagstukken regionaal dan wel lokaal op te pakken. Conform het landelijk kwaliteitskader heeft de Ambulance Zorg Limburg Noord het passend vervoer voor personen met verward gedrag verzorgd in 2021. De rol van regionale coördinator Wvggz is vanaf juli 2021 belegd voor twee jaar, waarbij alle partners in het regio-overleg Wvggz een financiële bijdrage leveren. Ondanks beperkingen in verband met corona is inzet van de centrumondersteuner in het kernwinkelgebied ook in 2021 succesvol geweest. Hierbij is tevens de samenwerking gezocht met een nieuw initiatief in het Schoutenstraatje, te weten De Huiskamer.

Herzien van het integraal veiligheidsbeleid

2022

In het vierde kwartaal 2021 is de Veiligheidsmonitor gehouden. De uitkomst, die in het voorjaar 2022 beschikbaar komt, geeft inzicht in de veiligheid(beleving) in de Venrayse wijken en dorpen. De uitkomst van de Veiligheidsmonitor alsook de politieke en bestuurlijke wensen, die hun beslag gaan krijgen in het coalitieakkoord en collegeprogramma 2022, vormen belangrijke input voor de te stellen kaders binnen het veiligheidsbeleid voor de komende jaren. Naast deze kaders wordt middels een dynamische veiligheidsagenda inzicht gegeven in de lopende c.q. op te starten initiatieven op het gebied van openbare orde, sociale veiligheid inclusief ondermijning.

Aanpakken van vormen van criminaliteit/ondermijning

Continu

In de jaren 2019 t/m 2021 is mede met een financiële impuls vanuit het landelijke ondermijningsfonds alsook vanuit het collegeprogramma een goede basis neergezet voor de aanpak van ondermijning. In 2021 is een jurist Openbare Orde en Veiligheid (OOV) gestart. Verder is in 2021 het protocol binnengemeentelijke gegevensdeling vastgesteld en geïmplementeerd, zijn voor collega's workshops verzorgd over het herkennen van signalen ondermijning, is het prototype voor data-analyse op misbruik vastgoed opgeleverd, is de aansluiting bij Meld een Vermoeden (incl. workflowsysteem) voorbereid alsook een succesvolle (online) campagne in samenwerking met MMA en gericht op de aanpak van drugscriminaliteit afgerond. Vanaf april 2021 is maandelijks een actie(dag) gehouden in de gemeente Venray door het regionaal interventieteam ACT! Noord-Limburg. Verder is Venray in 2021 aangesloten bij het landelijke LSI-convenant. Dit met het oog op de start van het Flexibel Regionaal Interventie Team (FRIT), gericht op de aanpak van misstanden in relatie tot huisvesters, werkgevers en uitzenders van internationale werknemers. Regionaal gezien is vorm en inhoud gegeven aan een aantal projecten onder de Regiodeal, programma buitengebied, thema veiligheid. Zo is o.a. in september het congres ondermijning georganiseerd, is een regionale campagne voorbereid, loopt een verkenning naar een innovatieve controlemethode in samenwerking met onder meer Brightlands en is een intentieverklaring getekend om te komen tot een Keurmerk Veilig Ondernemen-Buitengebied. Beleidsmatig ligt er een opdracht vanuit het landelijke programma 'samen tegen mensenhandel'. In dit kader is een regionaal beleidskader voorbereid dat begin 2022 ter vaststelling wordt aangeboden. Vooruitlopend hierop is de rol van lokale aandachtsfunctionaris mensenhandel ingevuld. Verder is in samenwerking met de Taskforce Jeugdige Ondermijners van RIEC Limburg een aanpak in ontwikkeling gericht op het aanpakken van jeugdige ondermijners alsook het voorkomen van jonge aanwas.

Uitvoeren pilot professionele mediation

2021

Professionele mediation maakt naast vrijwillige buurtbemiddeling onderdeel uit van de escalatieladder woonoverlast incl. burenconflicten. De praktijk leert dat betrokkenen bij een complex burenconflict veelal niet meer met elkaar het traject van mediation in wensen te gaan. In dat geval wordt nogal eens gekozen voor een juridische procedure. . Als woonoverlast de onderliggende oorzaak van het burenconflict is, dan wordt bezien of een gedragsaanwijzing op basis van de Wet aanpak woonoverlast uitkomst kan bieden. Van belang hierbij is dat sprake is van aantoonbare overlast door een gedraging van één van de buren. In het geval partijen nog wel open staan voor mediation, dan wordt dit veelal via rechtsbijstand gestart (via verzekering of bijv. middels het recht op een toevoeging). In een enkel geval, waarbij in het kader van een burenconflict sprake is geweest van een strafbare gedraging, is vanuit justitie een mediation traject opgestart. Het bedrag dat beschikbaar was voor de pilot is in december 2020 door het college ingezet voor het in stand houden van (de coördinatie op) buurtbemiddeling in 2021. Dit dreigde namelijk als gevolg van een taakstelling per 2021 te stoppen.

Opstellen regionaal crisisplan

2021

Het crisisplan is in 2018 vastgesteld en actualisatie vindt in 2022 plaats maar kan beschouwd worden als een reguliere activiteit. Daarmee is deze opdracht afgerond.

Intensiveren toezicht en handhaving veehouderij

2021

De intensivering van toezicht en handhaving werd opgenomen in het Uitvoeringsprogramma 2021 en is volledig afgerond.

Organiseren samenwerking op het gebied van thuistaken VTH

2021

Ook in 2021 zijn de ambtelijke voorbereidingen voor de samenwerking met de vier deelnemende NNL-gemeenten verder vorm gegeven. Onderdeel daarvan zijn de onderhandelingen over de ontbinding van de GR met Horst geweest. De keuze voor de wijze waarop de vier gemeenten willen gaan samenwerken zal moeten passen in de ontwikkelingen die momenteel op landelijk niveau met betrekking tot omgevingsdiensten worden uitgewerkt. In het raadsbesluit van 2 november 2021 waarin de ontbinding van  de GR met Horst is bekrachtigd binnen het VTH-domein, is ook het 'on hold' zetten van de NNL-ontwikkeling nogmaals benoemd. Vooralsnog beschouwen we deze opdracht daarom als afgerond. Mochten de landelijke ontwikkelingen aanleiding geven de opdracht weer te activeren, dan zal daarover worden gerapporteerd.

Starten van lobby inzake politiecapaciteit binnen Limburg

2021

De lobby in de richting van de Rijksoverheid door de regioburgemeesters van de drie zuidelijke eenheden, waaronder de Eenheid Limburg, is en blijft actueel. Daarnaast is in december 2020 een lobby gestart van de Limburgse burgemeesters in de richting van de Rijksoverheid. De burgemeester van Venray heeft met een aantal collega burgemeesters hierin het voortouw genomen. Enerzijds wordt ingezet op meer capaciteit in Limburg, anderzijds op het versterken van de relatie met Den Haag en Brussel als het om de veiligheid in Limburg gaat. Verder is in 2021 het werklastonderzoek afgerond. De uitkomst is een aantal keren besproken in het Regionaal Bestuurlijk Overleg eenheid Limburg en via een webinar toegelicht voor leden van de gemeenteraad. De uitkomst krijgt een vertaling in het Regionaal Beleidsplan Politie 2024-2027 en zal gefaseerd worden ingevoerd. Overigens komt er als gevolg van de motie Hermans extra en structureel geld beschikbaar voor veiligheid, ook voor extra politiecapaciteit. Begin 2022 wordt bekend hoe deze extra capaciteit verdeeld wordt over de eenheden en vervolgens binnen de eenheden. Kijkend naar zienswijze op het Regionaal Beleidsplan Politie 2020-2023, de lopende lobby’s in de richting van de Rijksoverheid en het lopende gesprek binnen de eenheid Limburg als het om formatieverdeling gaat, heeft het college de motie medio 2021 als afgedaan beschouwd.

Deze pagina is gebouwd op 06/30/2022 08:22:36 met de export van 06/29/2022 15:54:58